Salikatt - Phoenix 2021 Limited

Navn: Salikatt Bryggeri - Phoenix 2021 Limited
Pris: 299,-
ABV: 13.3%
Sjanger: Barleywine
Untappd
Vinmonopolet

Det er få ting som jeg får mer lyst til å skrive om på bloggen enn skikkelig seriøse forsøk på fatlagret barleywine, spesielt når de kommer fra utrolig sympatiske folk i Stavanger.

Phoenix 2021 ble først sluppet på ølfestivalen What’s Brewing i Stavanger i 2022. Køen var lang, og fylt av malthungrige gjester. Femmer-karakterene flagret veggimellom, og stemningen var god. Vanskelig som jeg er, så kunne jeg ikke la være å tenke “absolutt nydelig, men den kunne jo sparket fra enda litt mer?”

Et halvt år senere hadde den fått modnet seg ytterligere, og karakteren gikk fra 4.75 til 5. Deilig, og ny favoritt fra Salikatt. Det jeg ikke fikk med meg var at de fortsatt hadde en del liter av ølet stående videre på eikefat, og at vi i starten av 2024 ville få en variant som hadde modnet videre fra respektable 18 måneder til elleville 32.

Såpass lang lagring har åpenbart en kostnad, samtidig som du risikerer at eikesmaken tar over, at ølet blir oksidert, og i noen tilfeller at infeksjoner dukker opp. Akkurat her har “Limited” truffet på en nydelig måte, for utgangspunktet er et såpass tykt og kraftig øl at det har tålt det. Både aromaen og smaken har åpenbart fått mer bourbon, og deilig er det, men smaksprofilen har samtidig endret seg fra å være relativt røstet og stout-aktig til å gå mer i retning mørk frukt, sjokolade, vanilje, karamell og en viss bitterhet i ettersmaken. Munnfølelsen er allikevel noe av det mest unike, for det er få bryggere som får til den fylden du finner her. Det er ikke bare søtt kliss, men en rikhet, dekadens, … hedonisme?

Karakteren ble 5/5 sist og den forblir der, men den er enda lengre fra 4.75 enn noensinne. Bravo!


Nyeste innlegg om barleywine:

Forrige
Forrige

Lindheim Ølkompani - Impure Rouge

Neste
Neste

Mjøderiet - Freyja til sjømat