Monkey Brew - Demon Box 2024

Navn: Monkey Brew - Demon Box 2024
Pris: 199,-
ABV: 14.5%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

Noe av det jeg setter pris på med Demon Box og forsåvidt også Monkey Brew er at de er villige til å tilsynelatende gå tilbake til notatbøkene og gjøre relativt store endringer fra år til år. Det gjør det artigere for meg å smake, og ikke minst skrive om ølet. Slik er det også med Nøgne Ø sin Dark Horizon-serie, som fortsatt har en solid klubb med supportere.

Og det er jo sånn med små batcher av et øl at man som kunde ikke nødvendigvis vet om brygget ble nøyaktig slik bryggerne hadde tenkt, eller om “det bare ble sånn”. Jeg liker å tenke at preferansene til bryggerne endres etter hvert som årene går, og ikke minst at tilgangen på eikefat endres. Går vi tilbake til bare 2022 var alkoholen på 10%, mens i 2024 er vi oppe på et absolutt respektabelt 14.5%. Det er signifikant.

Årets versjon lukter mørk frukt, brunt sukker, bourbon. Det er ikke verdensrekord i intensitet, men interessant nok til å kunne klø seg i skjegget et par ganger.

Smaken går mer i retning melkesjokolade og brunt sukker. Det er fyldig og deilig i munnen, med litt nøtter, bourbon og en ganske lang, søt ettersmak. Noen fordeler har man når et øl kommer opp i samme alkoholnivå som en cabernet sauvignon, og bruker eikefat som tidligere har modnet Woodford Reserve-bourbon.

Men er det en stout? I en blindtest ville jeg sagt en sort barleywine, for det er ikke særlig med smak av røstet malt og humlebitterhet. For meg er ikke dette et problem, for det er jo min favorittsjanger, men de som forventer en tradisjonell balanse mellom søtt og bittert kan bli skuffet. De som er glade i øl fra legendariske Revolution Brewing i Chicago og Anchorage Brewing i Alaska derimot…

4.5


Nyeste innlegg om Monkey Brew-øl:

Forrige
Forrige

Lervig - Off The Rack Finnish Rye

Neste
Neste

Lindheim Ølkompani - Impure Rouge