Marlobobo - Double BA Stevnsberry CRYO

Navn: Marlobobo - Double BA Stevnsberry CRYO
Pris:
749.90,-
ABV:
13%
Sjanger:
Melomel (fruktmjød)
Untappd
Vinmonopolet

“Be careful what you wish for, because you just might get it” er det noen som sier, og det er noe man som smaksnerd kan oppleve de gangene der et bryggeri eller et mjøderi virkelig har levert på en ingrediens folk skriker etter.

Et eksempel er vaniljepreg, som pleide å være den hellige gral smaksmessig for mange. Du kunne ha en helt ålreit stout-base, men med vaniljepreg så kom det veldig fort annerkjennende nikk.

I løpet av de siste ti årene så har det blitt veldig mange flotte vaniljestouts, vaniljebarleywines og det som verre er. Det nådde peak vanilje, og vel så det.

Når du står ved hyllene på Vinmonopolet er det ikke så mye indikerer at en vaniljestout er fullstendig over the top, men når det kommer til fatlagring så er det nyttig å merke seg begrepet “Double BA” - dobbel fatlagring. Her hadde Marius mjøden først i åtte måneder på et Woodford Reserve. Noe ble tatt ut, som ble Bourbon BA Stevnsberry CRYO (2021). Fatet ble så etterfylt med Stevnsberry CRYO (2022) før det fikk nye fire måneder. Til slutt ble det overført til et eldgammelt, eksklusivt romfat i nye 11 måneder.

Mjøden i dette tilfellet er ikke en hvilken som helst. Når det kommer til kirsebær, så er Marlobobo veldig glade i bærene fra Stevns på østkysten av Danmark, og i og med at de sannsynligvis er de beste til produksjon av kirsebærmjød og kirsebærvin så skjønner jeg det godt. Akkurat disse er dyrket i Svelvik, bare et kvarters kjøretur fra Marlobobo.

Meg bekjent er Marlobobo ett av få mjøderier i verden som frysekonsentrerer, en prosess som gir mer smak ved at man fryser en væske ned, og fjerner den (nesten) smakløse isen som dannes først. Resultatet er unektelig intenst og deilig, men det er også fordi den ikke oppleves så skarp som det fort kan bli ved å bare skru alt opp til maks. Kanskje er det en malolaktisk gjæring som har gjort om den skarpe eplesyren til mer behagelig melkesyre? Den heftige frukten og fatpreget følges av mandler, kokos og litt vanilje. Det er søtt, for all del, men jeg opplever den som fint balansert med syren, og det er en sjeldent lang ettersmak av bourbon og kirsebær. Prøv den gjerne til mini-pavlova med vaniljekrem og bær, men du være glad i bourbon-smak.

5/5
Men det skulle også bare mangle, når det med god margin er Norges dyreste mjød.

Den har ligget 8 mnd på Woodford, tok av en liten porsjon som ble Bourbon BA Stevnsberry CRYO (2021), etterfylte bourbonfatet med Stevnsberry CRYO (2022) og lot det ligge på bourbon i 4 mnd til. Deretter gikk det over på eldgamle romfat i 11 mnd.


Nyeste innlegg om Marlobobo:

Forrige
Forrige

Mat til rosévin som Il Mimo

Neste
Neste

Lervig - Silent Exchange by Rackhouse