Kinn - Tomasmesse 2015

Navn: Kinn Bryggeri - Tomasmesse 2015
ABV: 10.5%
Sjanger:
Belgisk quadrupel
Untappd

Rundt juletider er det ikke rent få som tar en litt grundigere kikk i ølkjelleren sin, tørker støv og fjerner spindelvev av flasker som det kanskje har vært på tide å drikke en stund.

Tomasmesse, 21. desember, er en katolsk høytidsdag til minne om apostelen Tomas. I tiden før reformasjonen ble også dagen feiret i den norske kirken. Ølet med samme navn, brygget av Kinn i Florø går tilbake til 2012, og hentet sin inspirasjon fra Westvleteren 12. For noen år tilbake ble dette kalt verdens beste øl, og selv i dag vil det være en ganske stor greie hvis noen flasker skulle dukke opp på polet.

Aroma og smaksmessig så spiller begge ølene på mørk karamell, knekk, mørk frukt og litt krydder. Der Westvleteren 12 er ganske høyt karbonert, med en herlig kremete munnfølelse, så er Tomasmesse litt roligere, men allikevel med en fin munnfølelse. Begge ølene har godt av litt lagring i en mørk og kjøling kjeller, bare for å runde av smakene littegrann.

Men det er lett å tro at hvis to år med modning er bra, så må åtte være fire ganger det igjen. I dette tilfellet er det ikke det, for ølet hadde en ganske tydelig smak av papp og oksidering. Litt oksidering kan være bra, for smaker endres og kan gå i retning portvin, svisker og sherry. Her var det litt av det, men når du først henger deg opp i pappen så kan det være en ide å se an hva gjestene dine syns om ølet, og reagerer de ikke på pappen så fyller du på ekstra og heller scorer noen ekstrapoeng som sjenerøs type som vet å dra fram godsakene.

4/5


Nyeste innlegg om juleøl:

Forrige
Forrige

Mjøderiet - Freyja til sjømat

Neste
Neste

Vin til braisert lammeskank