Vin Jaune og Mont D’Or-ost

Å kose seg skal en jo helst gjøre hele året, men det er visse former for kos som er lettere, og rettere å gjøre på visse tider av året. Mont D’Or er en sveitsisk ost som dukker opp i enkelte ostedisker rundt oktober, og kombinasjonen med vin jaune er både ikonisk, og morsom.

La oss begynne med selve osten. “Fjell av gull” er en kittost som du lett kjenner igjen ut fra eskene lagd av høvelspon av gran eller furu. Etter tre uker får den lokk og bunn av samme materiale. Osten lages kun av høst- og vintermelk, etter at kyrne kommer hjem fra beite, fra midten av august til mars.

Som med det meste av ost så kan den for all del spises kald. Pizza kan også spises kald, men dette er én av rettene som fortjener å bli gjort skikkelig. Det vil si å ta av plast og lokket, dekke bunnen med aluminium (i tilfelle det skulle begynne å renne), og så bake i det i ovnen på 180 grader i 25 minutter. Målet er at den skal bli varm og tyktflytende, slik at du kan begynne å leke deg med tilbehøret du har kjøpt eller lagd.

Jeg syns det er obligatorisk med ristede baguett-skiver, eller noe lignende som kan fungere som skje. Det er også godt med noe syrlig, som cornichons og dampede poteter. Men så kan du jo utvide med spekemat av forskjellig slag. Gode pølser og skinker? Gjerne.

Drikkefølget jeg vil slå et slag for i dag er vin jaune, eller “gul vin” som det oversettes til. Dette er en ganske spesiell hvitvin fra Jura-regionen i Frankrike, som lages på ganske lik måte som sherry, i at den modnes på eikefat under et “slør” av vingjærsopp. Vin Jaune lages på savagnin-druen, og modnes på eikefat i seks år. I motsetning til sherry så tilsettes det ikke sprit, men selve smaken minner en del om tørr fino-sherry. Det vil si oksidativt, funky, litt rart, men også spennende.

For meg er vin jaune litt som Mahavishnu Orchestra, abstrakt ekspresjonisme eller Islay-whisky - ikke noe du anbefaler til nybegynnere, ikke noe du nødvendigvis trenger til daglig, men veldig gøy innimellom.

Jeg valgte en Ganevat Vin Jaune fra 2012, men du finner flere fine alternativer på Vinmonopolet. Hvis du imidlertid syns vin jaune blir i særeste laget så finnes det mye Jura-vin som er langt mindre oksidative og sære, men som kanskje er lagd med en prosentandel savagnin i alle fall. Ellers er det godt med en god chardonnay, eller som vanlig også champagne.

Forrige
Forrige

Vin til braisert lammeskank

Neste
Neste

Monkey Brew - Lucifer