Nøgne Ø - Dark Horizon 8 Sherry & Whisky

Navn: Nøgne Ø - Dark Horizon 8 Sherry Edition & Whisky Edition
Pris:
249,-
ABV:
16%
Sjanger:
Imperial stout
Untappd (Sherry)
Untappd (Whisky)
Vinmonopolet (Sherry)
Vinmonopolet (Whisky)

I dag skal jeg lære deg én av mine huskeregler: samtidig som veiene blir glatte, så går det i alle fall an å glede seg til en ny årgang av Dark Horizon. I mine tidligere artikler om ølene i serien så kan du lese mer om historikken bak, men kort fortalt er det en serie av kaffe-stouter som fra versjon 4.5 også har inkludert fatlagrede varianter.

Nå i runde nummer åtte er ene varianten lagret på sherry-fat, mens den andre har stått på skotske whisky-fat med opphav i Highland-området. Her er det vesentlig færre som røyker torv (peat) i whiskyproduksjonen, noe som gir en sprit med en “snillere” aroma og smak enn f.eks. Lagavulin og Laphroaig på Islay. Nøgne Ø sier hele prosessen tar de et par år, så det må jo være lovende.

Aromaen og smak handler om mørk sjokolade, mørk frukt, røstet malt, kaffe, (litt) demerara-sukker og de respektive fatene. Men det er jo klare forskjeller også. For meg er whisky-varianten den mest åpenbare for de som vil ha en litt mer klassisk Dark Horizon. Denne har mer røstet malt og humlebitterhet. Den sparker hardere fra, men jeg opplever den også som litt mindre drikkeklar. Her virker lagringspotensialet litt høyere, men den er kanskje (enda) bedre jul 2024 eller 2025.

Sherry er en sterkvin som kan smake både det ene og det andre, og strengt tatt så er “sherry-fatlagret” cirka like deskriptivt som “vin-fatlagret”. Sherry kan være lys, tørr og nærmet med saltsmak, men den kan også smake som flytende, innkokte rosiner. Uten at jeg kjenner til opphavet her så opplever jeg smaken som et sted i midten. Oloroso kanskje? Denne varianten er litt fruktigere, med litt plommer og rosiner, noe mer demerara-sukker, med mindre drikkemotstand og kanskje litt mindre kompleksitet.

Felles for begge to er imidlertid et alkoholstikk. 16% er 16%, og til tross for at det er tradisjon for mye alkohol i denne serien så merkes det. Med lagring i en mørk og kald kjeller så kan dette roe seg ned, men slik jeg ser det så er sherry-varianten klar for konsum så snart du har funnet deg en komfortabel sofa eller stol, men litt kjellertid gjør nok også den litt mer polert.

Hvis du vil kombinere med mat, så tenker jeg at whisky-varianten vil matche fint en klassisk sjokoladekake, mens den andre kan like en kul sjokoladeplate av god kvalitet. For min del ble det Svensk Kakao sin “Mörk choklad med en nypa nordiskt havssalt från Läsö”. Andre varianter som spiller mer på mørk frukt blir nok også suksess. Whisky-varianten har godt av lysere, søtere sjokolade, mens sherry-varianten passer bra til de litt mørkere.

4.75 til Whisky-edition
4.5 til Sherry-edition


Nyeste innlegg om Dark Horizon-serien:

Forrige
Forrige

Monkey Brew - Lucifer

Neste
Neste

Mjøderiet - Seidekunst