Mjøderiet - Katla og Crêpes Suzette

Navn: Mjøderiet - Katla
Pris: 149.90,-
ABV: 12%
Sjanger: Bochet
Untappd
Vinmonopolet

I dag vil jeg komme med en påstand, og det er at 2022 var det beste året hittil for norsk mjød. Vi så mye flott dukke opp både her og der, men akkurat her på bloggen gikk det mest i de fra Mjøderiet og Marlobobo. I skrivende stund er vi i starten av 2023, og hvis det blir bare like bra som fjoråret så gleder jeg meg allerede.

Katla er navnet på både den kjente islandske vulkanen, men også denne mjøden som faller under undersjangeren bochet. Denne sjangeren ble gjenoppdaget da en fransk middelaldertekst om husholdning fra 1393 ble oversatt til engelsk i 2009, og oppskriften er én av de få vi kjenner til fra denne perioden. Takk Untappd, det er ikke hver dag du lærer meg noe nytt.

Som med andre bochet så er det her brukt mørkere, karamellisert honning, samt vanilje fra Madagaskar for å fremheve karamellsmaken og sannsynligvis også gi det et litt mer luksuriøst preg.

Resultatet er rett så bra det, og overlapper greit med dessertvin. Aroma og smaksmessig ga den meg mest mørk karamell, lønnesirup og sitrus spesielt i retning appelsin. Vi snakker ikke karamellsaus, men heller en god, lys drikke med de nevnte smakene i rolige mengder. Akkurat sitrus og appelsin jo noe jeg har fått fra flere av Mjøderiet sine andre mjøder, og det er noe av det syns gir balanse i mjøden. En slags opplevd syre som hjelper mot sødmen.

En slik mjød med grei intensitet og kompleksitet er jo fullt mulig å nippe til alene, men det er jo også veldig sjelden at jeg sitter og nipper til en dessertvin. Jeg ville ha noe mat til, og det slo meg at det var lenge siden sist jeg lagde Crêpes Suzette. Dette er en dessert hvor tynne pannekaker (crêpes) får kose seg i en saus av karamell, appellsin- og sitronsaft før det flamberes gjerne med likør eller brennevin ved servering. Noen serverer dette sammen med pisket krem eller vaniljeiskrem.

Historien er verdt å lese seg opp på, men rent aldersmessig blir den knust av bochet, sånn i tilfelle det skulle dukke opp på en pub quiz.

Men så er det det med å balansere retten til drikken. Generelt vil jeg at drikken skal være søtere enn desserten, så det betyr at jeg sløyfer iskremen, bruker greit med appelsin- og sitronsaft og ikke så voldsomme mengder med sukker. Smak til selv. Det skal godt gjøres å rote det til for mye.

4.25/5 til Katla og matchen fikk to av to tomler opp.

Forrige
Forrige

Salikatt - Phoenix

Neste
Neste

Mjøderiet / Krecher - Zombee