Lervig - Robusta by Rackhouse

Navn: Lervig Bryggeri - Robusta by Rackhouse
Pris: 184.40,-
ABV: 14%
Sjanger: Imperial stout
Untappd
Vinmonopolet

“Robusta-kaffe er det verste som finnes! Øl med robusta kommer til å smake som å drikke salpetersyre!”

Dette er ikke et direkte sitat fra kaffenerd-vennene mine, men det er inspirert av en sann historie. Slikt må testes, så får det gå som det vil med helsen.

Robusta er én av de to hovedtypene av bønner som brukes til å lage kaffe, og har sitt opphav i sentral- og vest-Afrika, hvor den ble oppdaget på 1800-tallet. Per i dag består circa 40% av verdens kaffeproduksjon av robusta-bønner, dels fordi den gir større avlinger.

Der Arabica er kjent for en delikat og balansert smak, så er Robusta-kaffe oftere mer bitter og med en kraftigere smak (derav navnet). Noen beskriver smaken som “tre-aktig”, eikete, jordlig og kanskje med noter av nøtter og sjokolade. Kaffebønnene inneholder vanligvis dobbelt så mye koffein enn Arabica kaffebønner, de har også et høyere syreinnhold og er generelt sett billigere enn Arabica kaffe. Den gir imidlertid en tykkere crema (skumlag) enn Arabica-kaffe, som gjør den ideell for å lage espresso.

Men så kan man spørre seg hvilke smaker som egner seg i en imperial stout - en sjanger av øl med mye aroma og smaksintensitet før du tilsetter noe som helst. En kaffe-entusiast ville nok ofte gå for en relativt lite røstet Arabica, som spiller på fruktighet, florale noter og sjokolade. Ville du framdeles kjent alt dette i ølet? Kanskje ikke?

Lervig sin Robusta by Rackhouse har, som de andre i serien en flott og fyldig maltbase, med mye krydret og fin bourbon. Jeg fikk mørk sjokolade, litt mørk fruktighet, røstet malt og røstede kaffesmaker. Selve Robusta-smakene tar da litt av plassen til den mer brente malten som brukte å være mer populært i stout-oppskrifter fra 2010-tallet.

Dette er kanskje ikke en feiring av alle smakene kaffe kan ha, men det er et fint eksempel på hvordan litt røffe kaffesmaker kan hjelpe til med å balansere en ellers søt stout.

4.5/5


Nyeste innlegg om Lervig-øl:

Forrige
Forrige

Berentsens Bryggeri - Barreled Bastard

Neste
Neste

Salikatt - Phoenix vs Lervig - Paragon 2019 vs Side Project - Continuance