Staffelter Hof Kröv Letterlay Riesling Eiswein 2016 og amalfi sitronmarengspai

Det begynner å bli en del år siden de virkelig søte dessertene var mine favoritter. Man når et stadie i livet hvor sjokoladekake med glasur ikke er det helt store og man gjerne vil ha noe med voksnere, syrligere smak. Kanskje prøver du en ostekake med gelelok, italienske desserter med mascarpone og man er kanskje innom sitronmarengspai.

På litt forskjellige tider i løpet av året dukker det opp Amalfi-sitroner i de bedre dagligvarebutikkene som Meny. Dette er sitroner som opprinnelig var en krysning mellom de lokale sitronene i Amalfikysten og bitre appelsiner. Smaksmessig skal det jo være bedre, men for å være ærlig har ikke jeg smakt noen stor forskjell. Vanlige sitroner fungerer de også, men for all del, prøv alltid å finne så gode råvarer som mulig.

En sitronmarengspai kan være så mangt, eller i alle fall en del. Mine sitronmarengspaier er sure - kanskje for sure for enkelte. Jeg tror det beste er å begynne med en litt trygg oppskrift og justere etter dine egne preferanser.

Jeg liker å variere mellom klassisk paideig som bunn, men noen ganger vil jeg har mandelbasert mørdeig. Fyllet syns jeg skal være surt, litt søtt, med en silkemyk, litt smørete smak. Marengsen kan være i fransk, sveitsisk eller italiensk stil. Hvorfor ikke øve litt ved å lage alle tre variantene en dag og se hva du liker best?

Amalfi-sitroner kan kanskje heve opplevelsen litt, men det som virkelig får fyrverkeriet til å smelle i munnen er småseriøs dessertvin - rettere bestemt eiswein. Dette er vin hvor vinmakeren har latt druene - i dette tilfellet rieslingdruer, få henge på buskene til de fryser. Formålet med det er å konsentrere smaken og sødmen, som etter en lang sesong med mye modning allerede er solid. 160 g sukker pr liter er mye, men når det kommer i en pakke med nydelig fruktig smak med deilig sitrus, herlig elegant syre og en ettersmak som sitter lenge.

Staffelter Hof er en liten vinmaker som holder til i Bernkastel-Wittlich-distriktet ved Rhinen. Der har de holdt det gående siden 862, som gjør de til verdens eldste vinmaker og den sjette eldste bedriften i verden.

569.90,- er mye for 37.5 cl dessertvin. Det finnes både rimeligere og dyrere eiswein-flasker på polet, men prosessen krever mye tid og råvarer, så nå og da vil i alle fall jeg kjøre på med mer deilig eiswein. Det passer til mer enn du kanskje tror. 4.5/5

Forrige
Forrige

La Stoppa - Ageno 2016, sous vide andebryst og klementinsaus

Neste
Neste

A Deal With The Devil Triple Oaked (batch 2) vs Xyauyù 2013