Baskisk ostekake og PX-sherry

P1005336.jpg

Ostekaker er uten tvil noen av mine favorittkaker, og jeg vet at jeg ikke er alene om det. Opphavet til denne kaka er fra nord-Spania og San Sebastian er et lurt sted å dra hvis du ikke gidder å lage den selv. Jeg brukte oppskriften fra Helles Kitchen, hvor du også får mye fin bakgrunnsinformasjon.

P1005324.jpg

Selve kaken består rett og slett bare av en tykk røre som du baker til toppen ser brent ut. Det er ingen kjeksbasert bunn eller gelelokk på toppen, men når toppen blir mørk nok så smaker plutselig kaka som en blanding av en karamellpudding og en ostekake. En ostete Crème Brûlée kan du også si.

Når kaken er ferdig kan du i følge oppskriften bare la den kjøle seg ned og servere. Vår ble både smaks- og konsistensmessig bedre av å få stå til neste dag. Som ostekaker flest er den ganske så lettspiselig, med fin balanse mellom sukker og syrlig ost. Neste gang har jeg i en skrapt vaniljestang og litt raspet sitronzest.

P1005330-Edit.jpg

Navn: Ximenez-Spinola Solera 1964
Pris: 310.80,-
ABV: 17%
Vinmonopolet

Spansk mat fortjener spansk drikke. Sherryhuset Ximenez-Spinola spesialiserer seg på Pedro Ximenez-druen, men gjør ikke feilen ved å tro at det må være klissete rosinvin. Solera 1964 er, som navnet antyder laget på solerametoden med sherry tilbake til 1964. Den har et sukkerinnhold på 50 g/l, ned fra hele 400 g/l i andre varianter.

Aroma og smaksmessig så er vi her mer i retning mørk karamell, nøtter, rosiner og tydelig, men godt integrert eik. Med den relativt lave sukkermengden så oppleves syren og det karakteriske gjærpreget litt friskere. Det er søtt, men langt fra tøvete.

Jeg tenker en god blåmuggost også kan være en bra match. Vi får se om det ikke dukker opp noe her om det også.

Forrige
Forrige

Krecher - Draugenetic X

Neste
Neste

Nøgne Ø - Banyan By The Sea