Fjåking Awesome Chocolate

Sjokolade er verdt å nerde over. Jeg syns nesten all sjokolade er god, men fokuset i dag er single origin-sjokolade. Som navnet antyder så snakker vi sjokolade fra ett enkelt sted. Som smaksnerder som liker å analysere så må vi prøve å vurdere aroma og smak ut fra få variabler. Det gøye er å kunne finne mønstre og lære noe av erfaringene. I dag vil jeg snakke litt om Fjåk, en produsent i Eidfjord som sammen med Vigdis Rosenkilde er de produsentene jeg kjenner til i Norge som har slik sjokolade.

Fjåk ble startet i 2017 av Agurtxane Concellon og Siv Hereid som med sin lidenskap for kvalitetssjokolade ville lage noe nytt og unikt ut fra fokus på single origin og nordiske ingredienser.

Nylig åpnet de en butikk/kaffé i sentrum av Bergen hvor du kan studere det store utvalget av sjokoladeplater, kakao-te, deilige cookies, hassenøttkuler og mye mer. De eksperimenterer med nye produkter hele tiden, noe som i alle fall for min del gjør det ekstra fristende å bare stikke innom. Når du betaler de kronene ekstra som det koster for en diger cookie med single origin-sjokolade så kjenner du det umiddelbart på smaken. Jeg vil si det er det mørke frukt-preget som går mye igjen og jeg digger det.

 

Uganda-varianten har 70% kakao og det er dette som ofte er mitt sweet spot. Lavere så blir det fort vel søtt og høyere så blir det for røstet og bittert.

Og så er det jo gøy å prøve en drikkematch. Mine beste kombinasjoner til mørk sjokolade har vært kraftige melomels (fruktmjød) fra Mjøderiet, Schramm og Marlobobo. Vi prøver da å matche fruktigheten til sjokoladen, med noe som har nok sødme til å oppleves dessertvin-aktig og ikke minst deilig.

Banyuls er en appelasjon i Roussillon-regionen sør i Frankrike. Her produserer de vin med mutage, som vil si at de tilsetter ren alkohol før vinen er ferdig utgjæret. Gjæren takler bare alkohol opp til et viss nivå, så du ender da opp med en sterk vin med mye restsødme. Ofte ligger det på 80-90 g/l, noe som i alle fall for min del er i søteste laget til å kosedrikke. Det skal jo nevnes at dette allikevel er lavere enn mange moderne imperial stouts, men der hjelper humlebitterhet og røstet malt til å lage en balanse.

M. Chapoutier sin Bila-Haut Banyuls koster 179,- på Vinmonopolet. Min var en flaske fra 2017-årgangen, men 2019 er lett tilgjengelig. Smaksmessig er vi innenfor søte, mørk druer. Det er en beskhet i bakgrunnen som jeg sliter litt med å plassere. Den gir litt drikkemotstand som minner litt om humle og høstet malt, men det gjør også at balansen blir annerledes enn f.eks. Schramm - Black Agnes hvor du har en søt, men allikevel herlig avslutning. Smaken er for all del intens og alkoholprosenten på 16% merkes, men det er ikke voldsomt komplekst.

Sjokoladen har sitt opphav i bønner fra Semuliki National Park i Uganda, hvor 1,002 bønder dyrker og leverer inn bønner til Latitude Trade Co. som prosesserer og eksporterer.

 

Sjokoladen smaker litt rosiner, mørk kakao og nøtter. Mørkere enn Valrhona og Vigdis Rosenkilde, men ganske fin sammen med den søte vinen. Dette er sjokolade du med fordel bruker tid på og det er lurt å ikke fylle hele munnen med vin. Litt sjokolade, litt vin - gjenta inn i evigheten. Fjåk har mye spennende og polet har mye gøy dessertvin. Du skal ikke se bort fra at det blir mer relativt snart.

Forrige
Forrige

Nøgne Ø - Jonah’s Lift

Neste
Neste

Porchettasandwich og Castell'in Villa - Chianti Classico 2017